MenzaNet    

MenzaNet leírás

Tartalomjegyzék
Mi ez? A MenzaNet egy óvodai, általános és középiskolai étkeztetési webes adminisztrációs rendszer, ami az előjegyzéstől a normatíva elszámolásig minden fontos funkciót tartalmaz. A rendszer fejlesztése folyamatos.

Mitől jó ez a rendszer?

Étkezési kártyák, RFID kulcsok
Az "ebédjegyek" kiváltására jelenleg kétféle eszköz áll rendelkezésre. Vonalkódos kártya, vagy RFID chip. Az RFID chip egy kis kulcstartó, zsebben is hordható, stapabíróbb a kártyánál. Mindkét eszköz használatához szükség van az étkezdében egy számítógépre (régebbi típus is jó) és egy megfelelő beolvasó eszközre. Kártyáknál vonalkódolvasó, RFID estén RFID olvasó. Az étkezdében lévő számítógéphez nem feltétlenül szükséges internetkapcsolat, de ha van, az hasznos.
A kártya díját javasolt az étkezőktől beszedni, ugyanis így elkerülhető a sorozatos elvesztés és az otthon felejtett kártya helyett másik igénylés.
Az étkezési kártya évekig használható, cserélni csak megrongálódás, vagy elvesztés esetén kell. Minden kártya egyedi és csak egy étkezőhöz lehet hozzárendelni. A törölt, kilépett étkező kártyája nem kapcsolható másik étkezőhöz, nem lehet újra felhasználni. Elveszett vagy megrongálódott kártya helyett bármikor adható másik az étkezőnek, de az elveszett és lecserélt, majd később mégis megkerült kártya nem aktiválható újra.

A kártyás vagy RFID-s rendszer használata nem kötelező, viszont nincs ebédjegy nyomtatási lehetőség. A kártyás módszer az évek során tökéletesnek bizonyult a havi kilónyi ebédjegy helyett. Az RFID chip annyival jobb, hogy kevésbé sérülékeny, egyszerűbb a használata. A vonalkód- vagy RFID olvasó ára többnyire 1 éven belül megtérül. Egy régi számítógép pedig minden iskolában akad, amit be lehet tenni az ebédlőbe. RFID chip esetén a biléták újra felhasználhatók, másik étkezőhöz társíthatók.
Mielőtt hozákezdene
A rendszer használatához ajánlott minimális számítógépes konfiguráció:
Intézményi adatok
Intézményi jogosultsággal rendelkező felhasználók módosíthatják az intézmény adatait, melyek:
Telephelyi adatok
A telephelyi adatoknál a következő paraméterek állíthatók be:
Étkezési díjak

Étkezői csoportok definiálása
A programmal kezelt étkezőket az évfolyamon és osztályon kívül még be lehet sorolni egy tetszőleges csoportba is. Ennek előfeltétele, hogy előzőleg a csoport legyen létrehozva. Az étkezői csoport létrehozása mindössze annyiból áll, hogy nevet adunk a csoportnak, esetleg egy számot.
Telephelyenként legalább egy étkezői csoportot kötelező létrehozni.

Új étkező felvétele
Étkezők adatait rögzíthetjük itt az adatbázisba. A rögzítendő adatok: Étkező adatai módosítás
Az étkező adataiban történő módosítások rögzítése. (A nyitóegyenleg nem mósosítható)

Étkező törlése
A kilépő étkezőket lehet törölni az adatbázisból egyenként, vagy csoportosan. Az étkező csak akkor törölhető, ha egyenlege nulla, nincs érvényes jegyzése, az esetleges önkormáynzati támogatások egyenleg is nulla. Csoportos törlés esetén maga a csoport nem lesz törölve, csak a csoport tagjai. Az étkező törlése után a régi számlái és egyéb adatai megmaradnak az adatbázisban, de a létszámokba nem kerül beszámításra és nem lehet étkezést előjegyezni neki.


Étkező információs lapja
Az étkezői információs lapon lehívhatók az étkező adatai, jegyzése, pénzügyi egyenlege, tárgy és előző évi számlái, tárgy és előző évi jegyzései, befizetései, stb.

Előjegyzések

Új hónap nyitása
A MenzaNet havi elszámolási rendszerre épül, ezért minden hónapot meg kell nyitni, majd le kell zárni. A havi elszámolási rendszernek vannak előnyei, de hátrányai is. Előny, hogy záráskor korrekt kimutatásokat kaphatunk. Hátrány, hogy a lezárt hónap adatain nem lehet módosítani. Egy adott hónapra csak nyitás után lehet előjegyzést rögzíteni. Egyszerre két hónap lehet nyitva. A program automatikusan dönti el, hogy melyik lesz a megnyitott hónap az utoljára lezárt, az aktuális dátum, és a már nyitott hónap függvényében. Nincs lehetőség visszamenőleges hónyitásra. Pl. ha az utolsó lezárt hónap március volt és az aktuális dátum május, akkor április már nem nyitható meg. Ha ilyen problémába ütközik, akkor telefonos egyeztetés után a túlhaladt hónapot megnyitom.

Előjegyzési sablon
Az előjegyzési sablonnal leegyszerűsödik az étkezők jegyzésének rögzítése. A sablonba bejelöljük azokat a napokat ahol az adott hónapban lesz étkezés, (jelölőnégyzetekben pipa) majd amikor az étkezőnek a kiválasztott hónapra először visszük fel a jegyzést, akkor válaszhatjuk a sablon alapján opciót, ezzel automatikusan kitöltődik az étkező jegyzése. Ahol a sablonban be volt jelölve az étkezés, ott az étkezőnek is lesz jegyzése, az étkezőhöz rendelt alapétkezés ételtípusa. A sablon bármikor módosítható, így a különböző csoportoknak, különböző jegyzések rögzíthetők. Ha egy étkezőnek már van jegyzése az adott hónapra, akkor a sablon már nem írható be a jegyzésébe, csak kézzel módosítható.

Étkezők előjegyzései
Az étkezők előjegyzéseit lehet felvenni, módosítani. (lemondások, plusz jegyzések). Ha két hónap van nyitva, előbb ki kell választani, melyikkel akar dolgozni.

Csopotos előjegyzés
Egyszerre egy menetben a sablon alapján egy évfolyam, egy osztály, vagy egy csoport előjegyzéseit lehet rögzíteni. Az étkező jegyzésébe az étkezőhöz tartozó alap ételtípus fog bekerülni.

Csopotos lemondás
Csoportos lemondásnál és pótjegyzésnél meg kell adni a lemondás/pótjegyzés dátumát és azokat az étkezéseket amiket le akar mondatni, illetve pótjegyzést akar rá rögzíteni, majd ki kell választani egy évfolyamot, vagy osztályt, vagy csoportot. Lemondásnál a megadott napon a megadott étkezések a megadott étkezői csoportban ki lesznek húzva.
Pótjegyzésnél amennyiben az étkezőnek van legalább 1 db jegyzése a hónapra, akkor kerül a választott pótjegyzés rögzítésre.

Számlák
Az étkezők és a támogató önkormányzatok tárgyhavi számlái nyomtathatók csoportosan, vagy étkezőnként. Lista kérhető a rendezetlen számlákról. Téves számlák sztornózhatók. Számlamásolat készíthető. Eredeti számla (a telephelyi adatoknál megadott példányszámban) csak egyszer nyomtatható. Egy A4-es lapra többnyire ráfér a számla 2 eredeti példánya.

Pénztár
A befizetett számlák írhatók jóvá. A pénzforgalom lekérdezhető. Bizonylat kereshető a pénzforgalomban.

Zárás
Minden hónapot le kell zárni miután már a hónap jegyzései nem változnak, a tárgyhavi számlák jóvá lettek írva. A hónap zárása után a jegyzései nem módosíthatók, az adott hónapban nyomtatott számlák nem sztornózhatók. Záráskor készül egy zárási összesítő, amely tartalmaz az adott hónapra minden fontosabb információt. A zárási összesítő gyakorlatilag megegyezik a bármikor kérhető pénzügyi összesítővel.

Vissza a főoldalra